BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, July 7, 2011

4 Bulan Seribu Kenangan

Salam...

Baru-baru aku baru sahaja berjaya menamatkan training selama 4 bulan di SHRDC di Shah Alam. Aku telah dihantar oleh Freescale Semiconductor untuk training di sana sebelum mula on-job training di kilangnya selama 8 bulan sebagai Test Engineer.Sungguh cepat masa berlalu, masih teringat lagi hari pertama semasa training di sana. Introduction bermula pukul 10 pagi, dan aku sampai awal.(For the 1st time and maybe the last time...Huhu...) Tak salah aku masa tu cuma ada Fizi dan Man (tak beberapa ingat). Selepas introduction dan sedikit tour di sekitar SHRDC oleh En. Yuskimi, dalam pukul 11 kami dibenarkan pulang. Seronok betul kelas 1 jam je.

Keesokan harinya, bermula kelas penuh yang pertama bersama Miss Sinthana. Kelas senyap sunyi. Kalau instructor tanya pun tiada siapa yang jawab. Miss Sinthana kata kami senyap sebab kami semua baru lagi, nanti bila dah lama kenal mesti bising. Kesenyapan dan kesunyian ini berlarutan hingga 2 ke 3 minggu. Antara lelaki dan perempuan tidak bertegur sapa. Kami pula masa lunch atau tea break, duduk semeja tapi semua senyap, buat aktiviti masing-masing. Bila difikirkan balik memang kelakar dan pelik.

Namun selepas itu, seorang demi seorang mula menunjukkan belang mereka. Ada yang dah pandai mengenakan orang lain, buat lawak dalam kelas dan sebagainya. Dan kemuncak perubahan sikap dan keterbukaan kami ialah ketika kami di hantar ke Awana Genting untuk Team Building Training. Pada hari siangnya semua terlibat dengan outdoor activities yang disediakan, malamnya semua naik ke Genting untuk bermain bowling bersama-sama. Itulah kali pertama semua ahli kelas dapat keluar dan beraktiviti bersama. Keesokan harinya, sebelum pulang juga kami sempat berjalan-jalan di Genting Highlands.


Pulang dari Genting, kami dapat melihat perubahan ketara antara ahli kelas. Kami lebih open dan serasi. Ditambah pula bercambahnya gosip-gosip hangat di kelas menyebabkan kelas tidak pernah sunyi daripada sok sek sok sek dan gelak tawa. Yang paling best, semua orang sporting, layan je gosip-gosip dan karenah rakan sekelas.

30 Jun 2011, kelas terakhir kami di SHRDC. Hari terakhir kami diakhiri bersama salah seorang instructor "favourite" kelas kami yang berasal dari Jepun. Sebelum itu, kami telah merancang untuk mengadakan satu lagi outing kelas, iaitu mengadakan BBQ di Bagan Lalang. Setelah semua dirancang dengan baik, pada 2 Julai 2011 kami telah pergi beramai-ramai ke Bagan Lalang dengan semua kelengkapan.

Semua dapat hadir kecuali Fitriey, Raihan dan Ermie. Dan aku sudah tentu membawa isteriku sekali. Hehe. Di sana kami makan-makan, ada sedikit aktiviti yang disediakan oleh AJK aktiviti iaitu Fuad, San, Nas dan Hil. Makanan yang dibawa juga tersangatlah banyak. Selain BBQ, setiap orang ada membawa potluck dan jajan. Jadi meriah sungguh. Aktiviti-aktiviti juga sangat seronok dan menarik, dan ia bertambah menarik apabila semua orang sporting.

At the end of the event, kami semua telah diberikan cenderahati dengan masing-masing mendapat satu gelaran hasil daripada pemerhatian rakan-rakan terhadap seseorang itu di dalam kelas. Kiranya semua yang hadir dapat satu gelaran.

Fizi - Mr. Seth Tan ; Orang paling romantik dalam kelas...=D
Reza - Gossip Boy ; Lelaki paling suka bergosip di kelas
Fuad - Mr. Wrong Place Wrong Time ; Selalu buat lawak pada waktu yang salah
Tiqah - Ms. Pinky ; Suka pakai pakaian warna pink kat kelas
Kerol (Aku la) - Mr. Rolex ; Selalu ingatkan instructor time break dan balik on time.

Baem - Mr. Best Laughter ; Senyuman dan gelak tawanya membuatkan gadis-gadis kelas cair
Hil - Ms. Vogue ; Gambar di atas cukup menerangkan segalanya...Hehe...
Farah - Ms. Hardy ; Wanita paling gagah dalam kelas
Mar - Ms. Smiley ; Orang yang selalu tersenyum
Afiq - Mr. Sleepy Wiki ; Selalu tido dan layan wikipedia dalam kelas

San - Mr. Cool ; Orang paling cool dalam kelas
Hazman - Mr. Always Right ; Orang yang sentiasa yakin dia di pihak yang betul
Masitah - Ms. Ramp-It ; Minah rempit, datang kerja naik LC
Nas - Ms. Catalyst ; Orang yang meriuhkan suasana kelas. Kalau dia tak datang, kelas terus menjadi aman damai. Hehe.

Dan kemudian diakhiri dengan 4 anugerah khas, yang dipilih melalui undian. Anugerah tersebut ialah The Unexpected Guy and Lady (masa mula-mula masuk kelas lain, sekarang lain) , Prince Charming dan Beautiful Princess...Pemenang-pemenangnya ialah...


Reza dan Nas untuk The Unexpected Guy dan The Unexpected Lady. Mereka berdua ni memang unexpected sungguh. Memang berubah 180 darjah berbanding mula-mula masuk kelas dulu.

Dan untuk Prince Charming dimenangi oleh Fizi dan Beautiful Princess dimenangi oleh Tiqah. Memang sepadan pasangan ini menjadi Prince dan Princess kelas. Kalau ada berita baik bila dah masuk Freescale nanti beritahulah kawan-kawan ye...

Sekarang kami sedang menunggu sebelum mula bekerja di Freescale pada 11hb Julai ini. Harapnya kesemua kalian masih sama dan tidak berubah bila berada dalam suasana kerja nanti. Dan aku berharap kita dapat lagi sekali keluar bersama dengan event seperti ini pada masa akan datang.

Semoga kita semua sukses di Freescale nanti. Jangan buat-buat tak kenal pula ye...

See you guys soon...

Kerol a.k.a. Roy

p/s : Gambar-gambar BBQ semua hasil ihsan Masitah =)

0 comments: